Likdoorn op hiel

Een likdoorn op de hiel ziet eruit als een hard, (vaak) geelgekleurd hoornachtig stukje dat op de hiel in de huid drukt. Het is een eeltplek dat door extreme druk in de huid naar binnen groeit en hierdoor in het omliggende weefsel prikt. Een likdoorn wordt ook wel eksteroog genoemd. De medische naam voor likdoorn is clavus. Er bestaan verschillende soorten likdoorns. Naast de hierboven beschreven gewone likdoorn, bestaan er ook de weke likdoorn, de vasculaire likdoorn, de neuro-vasculaire likdoorn en de zaadlikdoorn. De weke likdoorn zul je niet op de hiel aantreffen. Deze likdoorn bevindt zich namelijk vooral tussen de tenen. De vasculaire en neuro-vasculaire likdoorn is een gemeen pijnlijke likdoorn. Bij deze likdoorns zijn behalve haarvaatjes ook gevoelszenuwen in de eeltpit doorgegroeid. Tussen vasculaire en neuro-vasculaire likdoorns zie je overigens weinig verschil, maar de laatste is de meest pijnlijke. Dan is er nog de zaadlikdoorn. Deze kan wel op de hiel van de voet verschijnen en komt vooral voor bij ouderen of mensen met een slecht gevoede, droge huid.

Oorzaken likdoorn op hiel

Eelt vormt zich vooral onder de bal van de voet en op de hiel. Dit komt omdat op deze plaatsen de meeste druk wordt uitgeoefend tijdens het lopen. De likdoorn ontstaat door de toename van eeltvorming op de plek van de meeste druk. Het proces van versnelde eeltvorming wordt ook wel verhoorning genoemd. Vanwege de druk van buitenaf kan het eelt zich niet verder aan de buitenkant ontwikkelen en groeit het naar binnen toe. Een likdoorn op de hiel is bijna altijd te wijten aan slecht passende of afknellende schoenen. Een afwijkende stand van de voeten kan ook druk op de hiel in de schoenen geven en de vorming van een likdoorn bevorderen. Ook is overgewicht een veel voorkomende oorzaak voor deze aandoening.

De zaadlikdoorn is een eigenaardige likdoorn die niet ontstaat door druk of ander soort irritatie. De naam van de likdoorn verraadt het eigenlijk al. Deze likdoorn komt zelden in zijn eentje voor. Je ziet de zaadlikdoorn meestal verspreid in een grote getale over de hele voetzool en hiel. Het uiterlijk van de zaadlikdoorn doet denken aan graankorrels die in de huid verstopt zitten. Meestal ondervindt men geen pijn of hinder van deze likdoornsoort.

Symptomen likdoorn op hiel

Een likdoorn is meestal niet meer dan een paar millimeter groot. De huid is er hard (verhoornd) en gelig en heeft meestal de vorm van een cirkel. Het centrum van de likdoorn (de pit) kan dieper in de huid liggen en dit kan heel pijnlijk zijn, vooral als de kern druk uitoefent op de zenuwen of het bot bij de hiel.

Behandeling likdoorn op hiel

De oorzaak van de likdoorn is bepalend voor de behandeling. Draag je te krappe schoenen, dan kun je beter alleen nog maar voor schoenen kiezen die ruimer zitten. Eventueel kun je de hiel tegen druk en wrijving beschermen met zachte siliconen hielbeschermers. Ze zijn gemaakt van ademend materiaal en geven vaak al direct verlichting bij eelt en kloven. Hielbeschermers bieden ondersteuning bij diverse voetklachten. Je kunt er ook blaren mee voorkomen. De hydraterende werking helpt droge voeten gezond(er) te houden.

Goede voetverzorging is natuurlijk erg belangrijk om verdere likdoorns te voorkomen en te genezen. Geef je voeten meer aandacht en verzorg ze dagelijks met een hydraterende voeten crème. Neem regelmatig eens een voetbad en bezoek af en toe eens een pedicure voor een fijne scrubbeurt of een heerlijke voetmassage.

Met speciale pleisters kun je de likdoorn verwijderen. Daar zijn speciale likdoornpleisters voor verkrijgbaar. Ze bevatten salicylzuur waarmee ze de likdoorn als het ware losweken. Je kunt de eeltpit als deze losgeweekt is dan zelf verwijderen.

Worden de likdoorns veroorzaakt door een voetafwijking, bijvoorbeeld een verkeerde stand van de voet, dan kan het zinvol zijn steunzolen aan te laten meten bij een podotherapeut.

Gerelateerde producten