Hielspoor

Hielspoor wordt veroorzaakt door overbelasting van een brede pees die onder de voet van de voorvoet tot de hiel loopt. Die pees noemen we de voetzoolpees of peesplaat. De pees zit aan de kant van de hiel vast aan het hielbeen. Bij overbelasting kan hier (bij de hiel) veel pijn ontstaan. Hielspoor is de meest voorkomende oorzaak van pijnklachten aan de hiel. Het komt het meest voor bij mensen boven de 45 jaar. Een ander woord voor hielspoor is peesplaatontsteking of in medische termen fasciitis plantaris.

Oorzaken hielspoor

Hielspoor ontstaat geleidelijk in de meeste gevallen door overbelasting van de aanhechting van de voetzoolpees aan het hielbeen. Deze kan door de overbelasting op den duur gaan irriteren en ontsteken. De spanning op de hiel kan ontstaan door sporten, overgewicht of werk waar je voornamelijk of veel bij staat. Voetafwijkingen kunnen ook tot hielspoor leiden, bijvoorbeeld bij platvoeten of holle voeten. Bij ouderen kan het vetweefsel onder de hiel dunner worden, waardoor er minder demping mogelijk is. Dit wordt door artsen ook wel hielkussen atrofie genoemd. Stijve voetzolen of stijve kuitspieren kunnen overbelasting van de hiel veroorzaken. Er kan een zenuw beklemd zijn op de plek van de hielspoor. Een ongelukje kan de problemen veroorzaakt hebben, bijvoorbeeld door het op een steentje stappen met de hiel. In het rijtje oorzaken mogen ook slechte schoenen niet ontbreken. Dit zijn bijvoorbeeld schoenen met geen of slechte demping.

Symptomen hielspoor

Hielspoor veroorzaakt veel pijn bij het staan, lopen of rennen. Bij de minste beweging voelt men een scherpe, felle pijn onder de voet vanuit de hielzijde. Als je op de zere plek drukt, voelt deze pijnlijk aan. De pijn kan zich vooral voordoen bij het opstaan in de ochtend, of als je een tijdje stil gezeten hebt. Dit komt omdat de aanhechting van de hielpeesplaat stijf is geworden door gebrek aan beweging. Een korte massage en er even op lopen kan de ergste pijn wat wegnemen. Ook voelt men de pijn vaak bij het strekken van de voet, bijvoorbeeld in het begin van een warming-up voor een training. Met blote voeten op een harde ondergrond lopen kan ook pijnklachten geven. De pijn kan in de loop van de dag naar mate je langer staat of loopt steeds heviger worden. Het wegnemen van de druk kan met het gebruik van zachte hielbeschermers en zodoende al op een eenvoudige manier snel verlichting geven.

Behandeling hielspoor

Hielspoor komt over het algemeen op een wat hogere leeftijd vaker voor. Het is verstandig een arts te raadplegen als een kind klaagt over pijn in de hiel. Meestal is het bij kinderen een symptoom voor een ander voetprobleem. Omdat hielspoor bijna altijd ontstaat door overbelasting, krijgen vooral mensen die veel lopen of staan ermee te maken. Zo komt hielspoor veel voor bij hardlopers of mensen met een staand beroep. Toch komt hielspoor ook wel vrij veel voor bij mensen met juist te weinig beweging of overgewicht.

Het wegnemen van de overbelasting is de eerste stap voor het behandelen van hielspoor. Het dragen van comfortabele, beschermende hielbeschermers kan al een hoop voetellende voorkomen. Schoenen die erg stijf zijn, kunnen de juiste afwikkeling van de voet beperken. Werk je veel met veiligheidsschoenen, dan is het verstandig er goed inlegzolen in te dragen. Verkeerde schoenen met geen of slechte demping kunnen de hiel ook behoorlijk belasten en pijnklachten veroorzaken.

Bij hielspoor worden meestal gel hieltjes aangeraden.  De zachte demping in combinatie met de hielverhoging zorgen ervoor dat de klachten afnemen en verdwijnen. Dit effect kan zelfs al de eerste keer dat de gel hieltjes gedragen worden optreden.

Houd de voeten fit en flexibel met beweging, maar neem rust als het bewegen pijn gaat doen. Een goede tip is regelmatig blootvoets op het strand te lopen. Door het zand wordt de druk onder de voet verdeeld en worden alle spieren en pezen aan het werk gezet. Is het strand geen optie, dan kun je verschillende oefeningen doen om de voet- en kuitspieren te rekken en te versterken.

Is de overbelasting ontstaan door overgewicht? Zorg dan dat je gaat afvallen. Vraag eventueel de huisarts om begeleiding en advies.

Sport bij voorkeur op een zachte, dempende ondergrond (bijvoorbeeld op het gras) en draag goede sportschoenen met schokdempende zolen.

Raadpleeg bij aanhoudende pijn een huisarts. Deze kan adviseren met betrekking tot de juiste behandeling. De klachten van hielspoor gaan met de juiste behandeling meestal binnen een maand tot vier maanden over.

Gerelateerde producten