Eeltkloven op de hiel

Eelt is een verharde plek op de huid met een gelige tot bruine kleur. Het ontstaat op de bovenste laag van de opperhuid en bestaat uit dode huidcellen. Het eelt voelt hard en ruw aan. Hardnekkig eelt kan op een gegeven moment barsten. Er ontstaan eeltkloven in de verharde huid. Ze komen vaak voor op de hiel. Naast het feit dat eeltkloven er niet zo fraai uitzien, kunnen ze ook nog eens heel pijnlijk zijn. Ze kunnen zelfs gaan bloeden en ontsteken.

Oorzaken eeltkloven op de hiel

Eelt vormt zich plaatselijk en bestaat uit een reactie van de huid. Het is een natuurlijke bescherming tegen van buitenaf komende contante druk en/of wrijving. In de huidlaag treedt een proces op waarbij de hoornlaag steeds dikker en harder wordt. In de hoornlaag bevinden zich dode huidcellen. Door wrijving en druk worden er meer huidcellen aangemaakt, dan er afsterven. De huidcellen stapelen zich op en zo ontstaat er een eeltlaag. De medische term voor eelt is callus.

Niet iedereen krijgt last van eelt, en bij de een ontwikkelt zich het verharden van de huid sneller dan bij een ander. Voor een gedeelte is het erfelijk bepaald in hoeverre je er dus last van kunt krijgen.

Sommigen hebben de pech dat ze te maken hebben met een aandoening waarbij er sprake is van een vertraagde afstoting van de hoornlaag. De medische term hiervoor is hyperkeratose, beter bekend als pathologisch eelt. De overmatige eeltvorming kan pijnlijk zijn en een branderig gevoel geven. Het komt vaak voor op de hiel, maar ook onder de bal van de voet, als eeltrand aan de onderkant van de voet of op de top van een teen. Pathologisch eelt kan ontstaan door het dragen van verkeerde schoenen, maar ook door afwijkingen in de stand van de voeten, overgewicht, medicatie of een slechte doorbloeding. Mensen met een droge huid zullen sneller last hebben van eeltvorming.

Er zijn ook factoren van buitenaf die eeltvorming bevorderen. Draag je bijvoorbeeld verkeerde schoenen, of moet je veel lopen, dan loop je letterlijk meer risico. Lopen op (hoge) hakken kan ook zorgen voor veel druk op de huid waarmee eeltvorming in gang wordt gezet. Eelt bestaat uit hele droge huid. Loop je veel op blote voeten, in de zomer bijvoorbeeld, dan droogt de huid er nog sneller uit en kun je ook sneller last krijgen van eeltkloven op de hiel.

Symptomen eeltkloven op de hiel

Eelt ontstaat niet van de ene dag op de ander. De eeltplek op de huid wordt eerst droog en vervolgens dikker en ruwer. Het krijgt een geelachtige kleur en er ontstaan barstjes die zich verder ontwikkelen tot diepere groeven (kloven). Ze ontstaan meestal in het gebied rondom de hiel. De kloven kunnen wit verkleuren en soms staan ze open. Ze kunnen dan heel pijnlijk worden en soms gaan ze bloeden en kunnen ze ontsteken. Bij een ontsteking is de huid in en rond de kloven pijnlijk, rood en gezwollen. Er kunnen wondjes ontstaan.

Behandeling eeltkloven op de hiel

Eeltkloven op de hiel kun je vaak met een goede voetverzorging zelf behandelen. Je kunt met een eeltschaaf de overtollige eeltlaag wegschaven. Je kunt hiervoor ook naar de pedicure. Deze beschikt over speciale apparatuur om de eeltkloven te behandelen en kan gericht advies geven over de verdere verzorging.

Een voetbad maakt het verwijderen van het overtollig eelt met een voetvijl of puimsteen makkelijker. Pas wel op met het vijlen, want dit kan het openbarsten van de hielkloven mogelijk bevorderen. De voeten kunnen daarna worden verzorgd met een speciale kloven crème, verkrijgbaar bij de drogist.

Het dragen van goede schoenen is belangrijk om (nieuwe) eeltkloven op de hiel te voorkomen. Met een speciale hielbeschermer kun je de druk op de hiel verlichten. Het verlichten van de druk op de hiel vermindert de pijn en kan het ontstaan van eelt een flink stuk tegengaan. Het zachte siliconen materiaal van de hielbeschermer helpt bovendien uitdroging van de huid te voorkomen, wat de eeltkloven zachter maakt en terugdringt.

Diepe of bloedende kloven kunnen ontsteken en hebben een grotere kans op besmetting met een schimmelinfectie. Het is dan raadzaam om een huisarts te bezoeken. Deze kan een passende behandeling adviseren, of doorverwijzen naar een professionele pedicure of podotherapeut.

Gerelateerde producten