Hielpijn

Hielpijn is een vervelende klacht waar veel mensen weleens last van hebben. De pijn kan onder de voet ontstaan of aan de zijkant of de achterzijde van de hiel. Er kunnen verschillende oorzaken voor het krijgen van hielpijn zijn. Te krappe schoenen, overbelasting van de pees aan de onderkant van de voet of een ontsteking van de achillespees zijn veel voorkomende veroorzakers van hielpijn.

Oorzaken hielpijn

Als het lopen je bemoeilijkt wordt door pijn die je voelt in de hielen, dan kunnen daar verschillende oorzaken voor zijn. Ten eerste kun je jezelf afvragen of je schoenen niet te krap zitten, of zorgt de hoogte van de hakken voor een oncomfortabel gevoel? Het ligt namelijk meestal aan de verkeerde keuze schoenen die voor de pijn in de hiel kunnen zorgen.

Pijn onder de voet wordt daarnaast ook vaak veroorzaakt door overbelasting van de peesplaat. Deze bestaat uit een soort bindweefsel en loopt van de hiel naar de tenen. Door overbelasting kan deze pees irriteren, ontsteken en op den duur zelfs verkalken. De verkalking kun je op een röntgenfoto of echo zien als een verdikking aan het bot. Deze aandoening wordt hielspoor genoemd. De verkalking hoeft geen klachten te geven, maar er kan pijn in de hiel ontstaan als de pees geïrriteerd of ontstoken is.

Te krappe, smalle of harde schoenen zijn vaak de schuldigen voor pijn aan de achterkant of zijkant van de hiel. De achterkant van de schoen kan dan langdurig tegen de hiel drukken. Bij te loszittende schoenen glijdt de voet te veel naar voren, waardoor op den duur de slijmbeurzen van de achillespees geïrriteerd of zelfs ontstoken kunnen raken. De hiel wordt dik en pijnlijk. Je ziet de pijnlijke achillespezen ook veel bij fanatieke hardlopers. Bij deze groep wordt de pijn veroorzaakt door overbelasting door te lang intensief sporten of een te snelle trainingsopbouw.

De stand van de voeten kunnen pijnklachten aan de hiel geven. De manier van lopen heeft veel invloed op de belasting van de voet. Korte kuitspieren kunnen de reden voor hielpijn zijn. Ze trekken als het ware aan de achillespees als de voet in de normale stand van 90 graden staat en de rek die hierbij ook constant op de aanhechting van de peesplaat wordt uitgeoefend, kan de verklaring voor hielpijn zijn. Overgewicht zorgt ook voor een zware belasting van de voet. Ten slotte komen voetklachten het meeste voor bij mensen boven de 40 jaar. Hielpijn is de meest voorkomende voetklacht.

Symptomen hielpijn

Hielpijn kun je voelen aan de achterzijde van de hiel of aan de onderkant van de voet. Hielpijn kan onder de voet aanvoelen als een stekende pijn bij het staan of lopen, in de ochtend bij het opstaan, bij het lopen op een harde ondergrond of bij het oprekken van de voetspieren zoals je dat bijvoorbeeld doet bij een warming-up voor een training. In de nacht kan de pijn nog wat doorzeuren door de belasting overdag.

Behandeling hielpijn

Hielpijn is gelukkig meestal goed te behandelen. Het is wel belangrijk dat de oorzaak bekend is. Vraag eventueel de huisarts om een voetonderzoek.

Zorg voor schoenen met een goede pasvorm. Goede schoenen omsluiten de hiel en drukken niet op de wreef. Hielbeschermers kunnen ondersteuning bieden en en de pijn verlichten bij hielpijn. Ze kunnen de hiel tegen schokken, wrijving en pijn beschermen. Hielbeschermers kunnen daarnaast ook andere voetklachten aan de hiel voorkomen, zoals blaren, eeltvorming of likdoorns.

Een podotherapeut kan een verkeerde stand van de voeten corrigeren met behulp van steunzolen. Met massages of oefeningen kun je de klachten die veroorzaakt worden door de kuiten verlichten. Ga (een periode) iets lichter of anders trainen als je door sporten een blessure hebt opgelopen. Probeer af te vallen als je last hebt van overgewicht.

Meestal verdwijnt hielpijn met het aanpakken van de oorzaak binnen een maand tot vier maanden. Loop er niet onnodig te lang mee door en vraag de huisarts om advies als het je zelf niet lukt om van de hielpijn af te komen.

Gerelateerde producten