Blaar op hiel

Een blaar op de hiel is vaak klein, maar kan oh zo vervelend pijnlijk zijn. Een blaar is echter een natuurlijke reactie van het lichaam om de huid te beschermen. Je lichaam heeft de met vocht gevulde blaar aangemaakt om de beschadigde huid een kans te geven zich te herstellen en verdere beschadiging te voorkomen. Is de blaar ontstaan door druk of wrijving, dan noemen we het een drukblaar. Een brandblaar wordt veroorzaakt door extreme hitte of verkoeling van de huid. Blaren die zijn voortgekomen uit irriterende stoffen heten contactblaren. Heeft de huid bekneld gezeten, dan spreken we over knelblaren. Ze worden in de volksmond bloedblaren genoemd omdat deze blaren gevuld zijn met bloed.

Oorzaken blaar op hiel

Een blaar ontstaat vaak door abnormale wrijving of druk. Een blaar op de hiel ontstaat in de meeste gevallen door het dragen van te krappe schoenen. Als je schoen ook maar ietsje te klein is, schuift de bovenste laag van de huid met de beweging van de schoen mee, terwijl de onderhuidse laag (die verbonden is met het onderhuids vet) niet meebeweegt. Door de wrijving ontstaat er een klein zakje tussen de bovenste laag en onderste laag van de huid. Deze vult zich met vocht.

Symptomen blaar op hiel

Een blaar voel je aankomen. Meestal is de plek waar de blaar ontstaat al een tijdje belast geweest door wrijving of druk. In eerste instantie wordt de huid er rood en pijnlijk. De blaar ontstaat vervolgens als de belasting voort blijft duren en niet stopt. De huid is extra kwetsbaar als hij vochtig is en in dat geval zal de blaarvorming sneller gaan. Zweetvoeten geven daarom een verhoogde kans op blaren, terwijl droge voeten weer gevoeliger zijn voor wrijving. Een kleine blaar geeft meestal geen serieuze klachten, maar kan wel als pijnlijk worden ervaren. De blaar kan een branderig gevoel geven en soms ook erg jeuken.

Behandeling blaar op hiel

Een drukblaar geneest meestal vanzelf of na een behandeling. Om infectiegevaar te beperken kun je de blaar het beste gesloten laten. Het doorprikken van gesloten blaren doe je eigenlijk alleen als de blaar te pijnlijk is of te veel hinder geeft. Je kunt de huisarts vragen de blaar door te prikken, maar je kunt het ook zelf doen. Maak de huid eerst goed schoon met bijvoorbeeld jodium. Prik met een ontsmette naald twee gaatjes tegenover elkaar in de blaar in de lengterichting van de voet. Druk de blaar zachtjes leeg. Niet wrijven! Laat het velletje zitten. Deze beschermt de huid het beste. Dek de plek ruim af met een goed zittende pleister die niet schuift bij wrijving.

Blaren kun je voorkomen door het verminderen van wrijving en druk op de huid. Dat begint met het dragen van goed zittende schoenen en sokken. Schoenen mogen niet wringen. Let ook op oneffenheden in de schoen, zoals een naad, elastiek of draad. Er zijn speciale hielsokken met een siliconen beschermlaag die de wrijving en druk op de hiel verminderen.

Blaren op de hiel ontstaan vaak door het dragen van te kleine schoenen. Te kleine schoenen geven vaak pas later op de dag last, omdat je voeten gedurende de dag opzwellen. Met een kleine test kun je bepalen of de schoen lang genoeg is. Schuif hiervoor met je tenen zo ver mogelijk naar voren in de schoen. Het is goed als je dan nog met een vinger tussen de hiel en de schoen komt. Hielbeschermers bieden goede bescherming tegen blaren. Je draagt ze onder je sokken in je schoen en ze beschermen de hielen tegen schuren. Dit voorkomt blaren. Indien er al een blaar aanwezig is, dan helpt de hielbeschermer bij het herstel en ter verlichting van de pijn.

Heb je snel last van zweetvoeten? Trek elke dag schone sokken aan. Gebruik sokken die gemaakt zijn van natuurlijke materialen, bijvoorbeeld katoen of bamboe. Draag goed passende schoenen van ademend materiaal, zoals canvas of leer. In de zomer kun je sandalen of slippers dragen. Droge voeten kunnen behandeld worden met een huidvriendelijke, hydraterende voeten crème. Draag bij voorkeur katoenen sokken en draag goed passende schoenen. Zachte siliconen hielbeschermers hydrateren de huid en beschermen de hiel tegen wrijving. Ze zijn ademend en dragen zeer comfortabel.

Als je regelmatig last hebt van blaren op de hiel, kan er op den duur eelt op die plek ontstaan. Nu is een beetje eelt ook helemaal niet zo verkeerd, want eelt kun je ook zien als een natuurlijke bescherming van het lichaam tegen wrijving en druk. Als de blaar rood wordt en er komt pus uit, zou dit op een infectie kunnen wijzen. Bij een ontsteking is het verstandig om toch even naar de huisarts te gaan. Ook kunnen diabetespatiënten of mensen met een slechte doorbloeding beter even contact op nemen met de huisarts. Bij deze mensen genezen voetwonden namelijk minder snel en is de kans op infectie groter.

Gerelateerde producten